Betonrotkeuring

Kwaaitaal- en Mantavloeren, genoemd naar de gelijknamige firma’s, zijn een prefab vloerelementen van gewapend beton die in Nederland veel werd toegepast in de periode 1975 – 1983. In deze periode was de vraag naar nieuwbouw in de woning- en utiliteitsbouw zeer hoog. Om het beton sneller te laten harden, en daarmee de productiecapaciteit te verhogen, is er calciumchloride aan een groot deel van deze vloerdelen toegevoegd. Het snelle harden had als voordeel dat de ochtendstort al in de middag uit de mal kon worden uitgenomen om plaats te maken voor de middagstort, wat een verdubbeling van de productie opleverde.

De toegevoegde calciumchloride veroorzaakt na verloop echter corrosie van de wapening. Door het roesten en uitzetten van de wapening wordt de buitenste betonlaag (dekking) van de wapening gedrukt waardoor de corrosie nog sneller verloopt en de vloer snel sterkte verliest. Vooral bij een vochtige kruipruimte is er een verhoogd risico op problemen met Kwaaitaal- en Mantavloeren.

Wanneer er een verdachte Kwaaitaal- of Mantavloer wordt aangetroffen wordt een inspectie uitgevoerd. Bouwkompaan voert deze inspectie uit volgens de CUR-Aanbeveling 79 - 2001 - Beoordelen van Kwaaitaal- en Manta-begane-grondvloeren - Inspectie, advies en maatregelen. Sinds de vaststelling van deze problematiek zijn verschillende methoden ontwikkeld voor preventie en herstel. Afhankelijk van de aard van de toepassing zal in overleg met de eigenaar/gebruiker van het woon- of utiliteitsgebouw worden gezocht naar een passende oplossing voor het probleem.

Bouwkompaan documentatie | Betonschade door chloriden
Bouwkompaan documentatie | Kwaaitaal- en mantavloeren
Ontwerp en realisatie: Tmpldesign